Meer weten, meer controle
Leven met trombose: wat nu?
Heeft u te horen gekregen dat u een verhoogde kans heeft op trombose? Dat kan uw leven behoorlijk op zijn kop zetten. Toch kunt u met voldoende informatie en inzicht controle krijgen over uw gezondheid. Om u te helpen hebben we een aantal belangrijke onderwerpen op een rij gezet. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten of de Trombosestichting.
Wat is trombose?
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose kan ontstaan door een beschadiging aan de binnenwand van een bloedvat. Dit komt bijvoorbeeld door roken, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Andere risicofactoren zijn onder andere zwaarlijvigheid, ouderdom, een ongezonde levensstijl of boezemfibrilleren.
Behandelingen
Als u een verhoogde kans op trombose heeft slikt u vaak medicatie, meestal antistollingsmedicatie of bloedverdunners. Er bestaan meerdere soorten, zoals vitamine K-remmers, DOACs (Directe Orale Anticoagulantia) of aspirine. Deze pagina gaat verder over vitamine K-remmers. Deze zorgen ervoor dat uw bloed minder kans heeft om te stollen, waardoor de kans op trombose kleiner wordt.
Waarom moet u uw INR meten?
Omdat uw INR kan schommelen is het belangrijk uw stollingswaarden regelmatig te controleren. Op basis daarvan wordt de dosering van uw medicijnen vastgesteld. Als u uw waarden regelmatig controleert, krijgt de arts zicht op het effect van de behandeling. Zo kan uw dosis Vitamine K-remmers worden bijgesteld als dat nodig is.
Hoe kunt u uw INR meten?
Wanneer u vitamine K-remmers gebruikt, wordt u doorverwezen naar een trombosedienst. Daar wordt uw INR gemeten en de dosering medicijnen juist afgesteld. De trombosedienst bepaalt uw INR door bloed bij u af te nemen. Vroeger ging dat vaak met een armprik, maar tegenwoordig werken veel trombosediensten met de vingerprik. Dat is minder pijnlijk en de uitslagen zijn meteen bekend. Lees verder over de vingerprik door de trombosedienst.
Zelfmeten met CoaguChek
Daarnaast is het ook mogelijk om zelf uw INR te bepalen. U heeft dan een CoaguChek zelfmeetapparaat waarmee u uw bloedwaarden kunt meten, waar en wanneer het u uitkomt. Binnen een minuut is de uitslag bekend. U geeft de uitslag door aan de trombosedienst, zodat uw dosis vitamine K-remmers eventueel kan worden bijgesteld. Heeft u interesse in zelfmeten? Vraag uw trombosedienst naar de mogelijkheden en ontdek of u in aanmerking komt voor zelfmeten met CoaguChek.
Lees meer over dagelijks leven met trombose
Eten en drinken
Voor de meeste mensen is lekker eten en drinken erg belangrijk. Waar kunt u rekening mee houden als u antistollingsmedicijnen gebruikt? Op deze pagina vindt u meer informatie.
Bewegen en activiteit
Bewegen is niet alleen leuk: het kan ook goed zijn voor uw gezondheid. Hier vindt u tips om actief en gezond te blijven.
Reizen
Gaat u graag op vakantie? Ook als u vitamine K-remmers gebruikt, kunt u met een goede voorbereiding ontspannen en zorgeloos op reis. Ontdek hier waar u aan kunt denken.
Meer weten?
Deze website biedt informatie over de vingerprik voor het (zelf)meten van de INR-waarde bij het gebruik van antistollingsmedicatie zoals vitamine K-remmers. Wilt u meer informatie over antistollingsmedicatie, verschillende behandelingsmethoden of trombose? Kijk dan ook op de websites van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten of de Trombosestichting Nederland. U kunt ook altijd contact opnemen met uw arts of trombosedienst.