CoaguChek INRange

Stap voor stap zelfmeten
CoaguChek INRange

Hoe werkt zelfmeten met CoaguChek INRange?

Met CoaguChek INRange heeft u de vrijheid om zelf uw INR-waarden te meten, waar en wanneer u maar wilt. Het CoaguChek INRange zelfmeetapparaat is eenvoudig te gebruiken en het resultaat is binnen een minuut bekend. Met uw trombosedienst spreekt u af op welke manier en wanneer u de resultaten doorgeeft.

Dit stappenplan laat zien hoe u snel en eenvoudig uw INR meet met CoaguChek INRange.

1

Voorbereiding

Zet CoaguChek INRange aan en controleer of de datum en tijd correct zijn ingesteld.

2

Een teststrip plaatsen

 • Selecteer ‘Test’ in het hoofdmenu en volg de instructies op het scherm.
 • Neem een teststrip uit de koker en plaats de teststrip in de meter. Sluit de koker direct: zo beschermt u de teststrips tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, warmte en licht.

3

De prikpen instellen

 1. Verwijder het kapje, plaats het lancet in de houder en verwijder het beschermdopje van het lancet door het eraf te draaien.
 2. Stel de gewenste diepte in (0,5-5,5) en span de prikpen aan door het uiteinde in te drukken, zoals bij een balpen. Als het vlakje geel is, is de prikpen klaar voor gebruik.

4

Bloed prikken

 1. Controleer of het getal 179 en het druppelsymbool in het display verschijnen. Zodra het aftellen van de 179 seconden begint, kunt u zich met de CoaguChek Softclix-prikpen aan de zijkant van de vingertop prikken. Dit is het makkelijkst met warme, droge handen.
 2. Houd de vinger waarin u geprikt heeft omlaag. Masseer de vinger tot aan het eerste vingerkootje, zodat er een hangende bloeddruppel ontstaat.

5

Bloed aanbrengen

 1. Breng binnen 15 seconden na het prikken de eerste bloeddruppel in één keer aan op het doorzichtige gedeelte van de teststrip.
 2. Houd de vinger met bloeddruppel tegen de teststrip totdat het geluidssignaal klinkt (als u dat heeft ingesteld). De teststrip heeft nu voldoende bloed om een uitslag te kunnen geven.

6

Het resultaat aflezen

 1. Na ongeveer 1 minuut verschijnt de INR-waarde op het scherm.
 2. Het resultaat wordt automatisch opgeslagen in het geheugen van CoaguChek INRange.
 3. Noteer het meetresultaat in uw logboek. U kunt eventueel een opmerking toevoegen.
 4. Verwijder de teststrip en zet de meter uit door op de aan/uit-knop te drukken.
 5. U kunt de resultaten op een later tijdstip bekijken door de meter aan te zetten in het hoofdmenu te kiezen voor ‘Mijn resultaten’.

Meer vrijheid

Met zelfmeten bepaalt u zelf waar en wanneer u uw stollingswaarden meet. Hierdoor bent u flexibeler en kunt u meer vrijheid ervaren.1Thompson, A.N., Ragucci, K.R., Fermo, J.D., Whitley, H.P. (2009). Evaluation of patient perceptions and outcomes related to anticoagulation point-of-care testing in ambulatory care clinics. Pharm Pract (Granada) 7, 213–217.

Meer gemak

De vingerprik is patiëntvriendelijk: er hoeft niet meer in de arm geprikt te worden en er is maar één druppel bloed nodig. Het resultaat is direct beschikbaar en daardoor snel en makkelijk te bespreken.

Meer effect

Onderzoek toont aan dat mensen die zelfmeten vaak meer betrokken zijn bij hun behandeling, en dat de kans groter is om binnen het therapeutisch bereik te blijven. Daardoor is er minder kans op een trombo-embolische gebeurtenis als een longembolie of trombosebeen.2Heneghan, C.J., Garcia-Alamino, J.M., Spencer, E.A., Ward, A.M., Perera, R., Bankhead, C. et al. (2016). Self-monitoring and selfmanagement of oral anticoagulation. Cochrane Database Syst Rev 7, CD003839.