CoaguChek XS

Stap voor stap zelfmeten
Levenmettrombose CoaguChek XS

Hoe werkt zelfmeten met CoaguChek XS?

Met CoaguChek XS1Vraag bij uw trombosedienst of u in aanmerking komt voor CoaguChek XS of voor CoaguChek INRange. heeft u de vrijheid om zelf uw INR-waarden te meten, waar en wanneer u maar wilt. Het CoaguChek XS zelfmeetapparaat is eenvoudig te gebruiken en uw resultaat is binnen een minuut bekend. Met uw trombosedienst spreekt u af op welke manier en wanneer u de resultaten doorgeeft.

Dit stappenplan laat zien hoe u snel en eenvoudig uw INR meet met CoaguChek XS.

1

Voorbereiding

Zet CoaguChek XS aan en controleer of de datum en tijd correct zijn ingesteld.

2

Een teststrip plaatsen

 1. Neem een teststrip uit de koker en plaats de teststrip in de meter. Sluit de koker direct: zo beschermt u de teststrips tegen invloeden van buitenaf, zoals als vocht, warmte en licht.
 2. Na enkele seconden verschijnt in het beeldscherm een code. Vergelijk deze met de code op de koker van de teststrips. Zijn de codes hetzelfde? Druk dan op de M-toets. De meter warmt nu op.

3

De prikpen instellen

 1. Verwijder het kapje, plaats het lancet in de houder en verwijder het beschermdopje van het lancet door het eraf te draaien. Plaats daarna het kapje weer terug.
 2. Stel de gewenste diepte in (0,5-5,5) en span de prikpen aan door het uiteinde in te drukken, zoals bij een balpen. Als het vlakje geel is, is de prikpen klaar voor gebruik.

4

Bloed prikken

 1. Controleer of het getal 179 en het druppelsymbool in het display verschijnen. Zodra het aftellen van de 179 seconden begint, kunt u zich met de CoaguChek XS Softclix-prikpen aan de zijkant van de vingertop prikken. Dit is het makkelijkst met warme, droge handen.
 2. Houd de vinger waarin u geprikt heeft omlaag. Masseer de vinger tot aan het eerste vingerkootje, zodat er een hangende bloeddruppel ontstaat.

5

Bloed aanbrengen

 1. Breng binnen 15 seconden na het prikken de eerste bloeddruppel in één keer aan op het doorzichtige gedeelte van de teststrip.
 2. Houd de vinger met bloeddruppel tegen de teststrip totdat het geluidssignaal klinkt (indien ingesteld). De teststrip heeft nu voldoende bloed om een uitslag te kunnen geven.

6

Het resultaat aflezen

 1. Na ongeveer 1 minuut verschijnt de INR-waarde op het scherm.
 2. Het resultaat wordt automatisch opgeslagen in het geheugen van CoaguChek XS.
 3. Noteer het meetresultaat in uw logboek. U kunt eventueel een opmerking toevoegen.
 4. Verwijder de teststrip en zet de meter uit door op de aan/uit-knop te drukken.
 5. U kunt de resultaten op een later tijdstip bekijken door op de M-toets te drukken.

Meer vrijheid

Met zelfmeten bepaalt u zelf waar en wanneer u uw stollingswaarden meet. Hierdoor bent u flexibeler en kunt u meer vrijheid ervaren.2Thompson, A.N., Ragucci, K.R., Fermo, J.D., Whitley, H.P. (2009). Evaluation of patient perceptions and outcomes related to anticoagulation point-of-care testing in ambulatory care clinics. Pharm Pract (Granada) 7, 213–217.

Meer gemak

De vingerprik is patiëntvriendelijk: er hoeft niet meer in de arm geprikt te worden en er is maar één druppel bloed nodig. Het resultaat is direct beschikbaar en daardoor snel en makkelijk te bespreken.

Meer effect

Onderzoek toont aan dat mensen die zelfmeten vaak meer betrokken zijn bij hun behandeling, en dat de kans groter is om binnen het therapeutisch bereik te blijven. Daardoor is er minder kans op een trombo-embolische gebeurtenis als een longembolie of trombosebeen.3Heneghan, C.J., Garcia-Alamino, J.M., Spencer, E.A., Ward, A.M., Perera, R., Bankhead, C. et al. (2016). Self-monitoring and selfmanagement of oral anticoagulation. Cochrane Database Syst Rev 7, CD003839.